Şirketler Poşetin Ardından Lastik, Pil, İlaç İçin de Beyanname Verecek

Poşetin yanı sıra yılbaşından itibaren devreye giren düzenleme kapsamında, lastik, akümülatör, pil, yağ ve elektronik eşya gibi ürünler için de verilecek geri kazanım katılım payı beyannamelerinin esasları belirlendi.

Şirketler Poşetin Ardından Lastik, Pil, İlaç İçin de Beyanname Verecek
05 Åžub 2020 13:19:53

Geri kazanım katılım payında beyanname yükümlülüğü esasları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığının "Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel TebliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çevre Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2019'dan itibaren ücretli hale gelen poÅŸetler için geri kazanım katılım payı tahsil edilmeye baÅŸlanırken, uygulamanın ikinci aÅŸamasına bu yıl geçildi. Lastik, akümülatör, pil, madeni yaÄŸ, bitkisel yaÄŸ, elektrikli ve elektronik eÅŸya, ilaç ile plastik, metal, cam ve ahÅŸap ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmesi uygulaması 1 Ocak 2020'den itibaren baÅŸladı. 

PoÅŸet için adet başına 15 kuruÅŸ olan geri kazanım katılım payı tutarı, lastikler için türüne göre adet başına 2-10 lira, akümülatörler için kilogram başına 5-50 kuruÅŸ, piller için kilogram başına 2-15 lira, yaÄŸlarda kilogram başına 10-50 kuruÅŸ, elektrikli ve elektronik eÅŸyalarda kilogram başına 20-30 kuruÅŸ, ilaçlarda kutu ya da ÅŸiÅŸe başına 1 kuruÅŸ, ambalajlarda litresine göre 1-10 kuruÅŸ olarak belirlendi. 

Bu ürünleri ithal edenler ile piyasaya sürenler beyanname vererek, bu payı ödeyecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı da geri kazanım katılım payı beyannamelerinin verilmesine ve uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları belirleyecek. Bakanlığın, geri kazanım katkı payına tabi yeni ürünler için de beyanname ve ödeme tarihleriyle diÄŸer konulara iliÅŸkin tebliÄŸ düzenlemesi yapması bekleniyor. 



0 Yorum

Yorum Yaz