ABD Gıda Terörünü Dünyada Tekelleştiriyor

ABD'li tohum biyoteknolojileri ve kimyasalları üreticisi Monsanto, İsviçre'li rakini Syngenta'yı satın alarak dünya tohum pazarında tekel olmak istiyor. Bu gerçekleşirse, dünya pazarında sadece genetiği değiştirilmiş tohumlar kalacak.

ABD Gıda Terörünü Dünyada Tekelleştiriyor
17 Haz 2015 04:51:22

ABD, dünyadaki tohum pazarında tekel olmaya çalışıyor. ABD menşeli tarım ve tohum biyoteknolojileri ve kimyasalları üreticisi Monsanto, dünyadaki en büyük rakini Syngenta'yı satın alarak pazarın neredeyse tamamına hakim olmak istiyor.

ABD'li firma İsviçreli rakibinin hisselerinin tamamını satın almak için 45 milyar doları gözden çıkardığını açıklamıştı. Monsanto, Syngenta'ya hisse başı 449 İsviçre Frangı (490 Amerikan doları) değer biçti. Ancak İsviçreli şirket ABD'nin teklifini reddetti. Monsanto, teklifinin reddedilmesine rağmen şirketi satın almakta kararlı olduğunu belirtiyor ve teklifini daha yüksek bir rakama güncelleyrek Syngenta'yı satın almayı yeniden deneyeceğini belirtiyor.

ABD'li şirket böylelikle Syngenta'nın pazarına ve müşteri kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Ancak bu satın almanın gerçekleşmesi durumunda dünya tarımına genetiği değiştirilmiş tohumların hakim olacağı endişesi dile getiriliyor.

İnsan sağlığı ve gıda güvenliğiyle ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, ABD'li Monsanto şirketinin birçok üsürünün genetiğinin değiştirilmiş olduğunu ve bunların insan sağlığına olumsuz etkisi olduğunu dile getiriyor. Monsanto'nun İsviçreli firmayı satın alma konusunda bu kadar ısrarcı olmasının arkasında da bu kötü şöhreti, yeni oluşumla birlikte silmeye çalışma arzusunun olduğu belirtiliyor. Monsanto bunun için etkin bir sosyal medya kampanyası yürüterek, insanları GDO'lu tohumların sağlığa zararlı olmadığına ikna etmeye çalışıyorzararlı olmadığına ikna etmeye çalışıyor



0 Yorum

Yorum Yaz