AKP Kongre'ye Gidiyor İddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu görüşmesi sonrası AKP'nin Mayıs'ta kongreye gideceği belirtiliyor. Bu iddia dış basında da geniş yankı uyandırdı.

AKP Kongre'ye Gidiyor İddiası
05 Mayıs 2016 09:15:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı görüşme sona erdi.

Görüşmenin ardından partinin, Mayıs sonu gibi kongreye gitme kararı aldığı iddia edildi.

Öte yandan Davutoğlu'nun kongrede aday olmayacağı belirtiliyor.

Dünya Basını Nasıl Gördü?

FINANCIAL TIMES

Financial Times, "Erdoğan'ın Davutoğlu'nun yetkisini sınırlandırma girişimleri Başbakanı hayal kırıklığına uğrattı" yorumunda bulundu.

Gazetenin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyan Financial Times'ın internet sayfasındaki kapsamlı haberin başlığı, "Kriz görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu istifa yolunda".

AFP

AFP haber ajansı haberinde “Türkiye’nin iktidar partisi AK Parti bu ay içinde olağanüstü kongre yapacak” ifadelerini kulandı.
Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki bazı fikir ayrılıklarından örnek veren AFP kongre kararıyla ilgili, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamaları da dünyaya servis etti.

BBC

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberi “Başbakan’ın üzerindeki şüpheler üzerine AK Parti kongreye gidiyor” başlığı ile okuyucularına duyurdu. BBC haberinde iki isim arasında son zamanlarda yükselen tansiyona dikkat çekilirken Davutoğlu’nun Erdoğan’ın başkanlık sistemi üzerindeki ısrarına mesafeli durduğu belirtildi.

The New York Times gazetesi, “Başbakan Davutoğlu, Erdoğan’la kan davasında kenara çekiliyor. Davutoğlu’nun kararı, Erdoğan ile iktidar mücadelesinin ardından geldi” başlığını kullandığı haberde, “Erdoğan, kendi gücünü artırmak için Başbakan Davutoğlu’nun AK Parti lideri olarak yetkilerini azaltma girişiminde bulundu” görüşüne yer verildi.

Washington Post gazetesi, Türkiye’de yaşanan krizi “Türk Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki gerginlik şu yüzüne çıktı” başlığı ile duyurdu. Erdoğan ve Davutoğlu arasında süregeldiği söylenen gerginliğin iki tarafça da şimdiye kadar inkar edildiğini belirten gazete, “Siyasi gözlemcilere göre, ülkenin güçlü lideri Erdoğan, Başbakan Davutoğlu’nun yerine ‘arka koltukta’ oturmaya razı olacak başka birini getirmek istiyor” değerlendirmesi yapıldı.

ABD’de de yayınlanan The Financial Times gazetesi de, “Sonuçsuz kalan kriz görüşmesi Türk Başbakan’ı istifaya götürecek” başlıklı haberinde, “Türkiye’nin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’la yaptığı sonuçsuz görüşmelerin ardından pes edebilir” ifadelerini kullandı.



0 Yorum

Yorum Yaz