Baraj Korkusu Alevi Açılımını Getirdi

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından "Alevilik: Tarih, Sorun, Tahayyül" başlığıyla düzenlenen Alevi Konferansı'nın açılışında konuşan Demirtaş inancın yaşanmasının kolaylaştırılmasının devletin görevi olduğuna işaret ederek, "zorunlu din dersi"nin inancın yaşanmasını zorlaştıran bir durum ve baskı olduğunu iddia ederek kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Baraj Korkusu Alevi Açılımını Getirdi
06 Nis 2015 13:15:15

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından "Alevilik: Tarih, Sorun, Tahayyül" başlığıyla düzenlenen Alevi Konferansı'nın açılışında konuşan Demirtaş, bütün farklılıklarla birlikte yaşamın cesaret isteyen bir durum olduğuna işaret ederek, bu cesareti gösteremeyenlerin mezhep ve etnik kimlik savaşı yürüttüğünü söyledi.

"Ülkenin gerçek sahipleri, bütün ezilenler neden hep talep eden durumundayız? Neden hep isteyen durumundayız? Neden bizim dışımızda, ezilen kimlikler dışındaki egemenler hep yönetendir, hep verendir, neden biz hep talep ederiz?" sorularını yönelten Demirtaş, "Aleviler isteyendir, devlet vermeyendir. Kürtler isteyendir, devlet vermeyendir. İşçiler isteyendir, devlet vermeyendir. Kadınlar, gençler, çiftçiler isteyendir, devlet vermeyendir. Kim peki bu devlet? Kimin devleti o zaman? Bahsettiğim çoğunluk, Türkiye'nin yüzde 80'inden fazlasını oluşturan ezilen nüfustur" diye konuştu.
Demirtaş, sorunların tespit edildiğini, çözüm önerilerinin nasıl pratiğe dönüşeceği noktasında bulunduklarını, 7 Haziran'da HDP başarılı olduğu anda bunun kapılarının açılacağını belirterek, "8 Haziran'a zaferle uyansak bile sorunlarımızın çözüldüğü bir güne, sabaha uyanmış olmayacağız, mücadele tam da o noktada yükselerek devam etmek zorunda. Ne zamana kadar? Bu ülkenin yönetimi, insanları kimliğinden, yaşam tarzından, inancından dolayı ezmeyecek bir yönetime dönüşünceye kadar" dedi.
"Zorunlu din dersi kaldırılsın"
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, inancın yaşanmasının kolaylaştırılmasının devletin görevi olduğuna işaret ederek, "zorunlu din dersi"nin inancın yaşanmasını zorlaştıran bir durum, baskı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
"Zorunlu din dersi kaldırılsın" dediklerinde, diyanetçilerin "Din kaldırılsın, yasaklansın" denilmiş gibi "yaygara kopardığını" ifade eden Demirtaş, "1 trilyonluk makam aracı var tabii kaldırsak halkla minibüse binecek belki. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsa minibüse binecek, işe gidip gelecek" dedi.
Alevilerin, siyasette, demokratik yaşamda, tarihteki yerlerini, yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini, Türkiye'ye ve geleceğe dair beklentilerini tartışmak ve ortak bir siyaset perspektifi oluşturmak için düzenlenen konferansın ilk günü atölyelerle sürüyor. Toplantının ikinci gününde atölye sonuç bildirgeleri üzerinden ortak tartışma yürütmek hedefleniyor.



0 Yorum

Yorum Yaz