"Ekonomide Toparlanma İşareti Yok!"

Merkez de, “Kırmızı Alarm” Veren Ekonomiye İşaret Etti …

"Ekonomide Toparlanma İşareti Yok!"
19 Mar 2015 09:46:12

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısı’nda yapılan sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı. Sunumda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtilerek, dış talebin zayıf seyrini korurken iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği kaydedildi.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle çekirdek enflasyon göstergelerini, olumlu yönde etkilediği ifade edilen sunumda, şunlara yer verildi:

“Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır.”

İşsizlikte “Belirgin” Artış

Öncü göstergelerin ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmediği aktarılan sunumda, ihracat siparişlerinin zayıf seyrini koruduğu, iç piyasa siparişlerindeki kısmi yavaşlamada olumsuz hava koşullarının etkisinin hissedildiği belirtildi.İşsizlik oranlarının 2014 yılında belirgin bir artış gösterdiği ifade edilen sunumda, dış ticaret göstergelerindeki yavaşlamada jeopolitik gelişmelerin, fiyat etkisinin ve zayıf iç ve dış talebin belirleyici olduğu kaydedildi.



0 Yorum

Yorum Yaz