‘İsrail’in 200 nükleer bombası var’

ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilen e-postalarında “İsrail’in 200 nükleer silahı var” dediği ortaya çıktı. Böylece ilk kez ABD’li bir yetkili, İsrail’in atom bombasına sahip olduğunu doğrulamış oldu.

‘İsrail’in 200 nükleer bombası var’
18 Eyl 2016 11:47:07

ABD’de George Bush döneminde 2001-2005 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Colin Powell’ın bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilen e-posta yazışmaları ortaya çıktı. DC Leaks adlı internet sitesi tarafından yayımlanan yazışmalarda, ABD’deki Neocon kanadın önde gelen isimlerinden Powell’ın, işadamı Jeffrey Leeds’e gönderdiği e-postada “İranlılar nükleer silah üretseler dahi, bunlardan birini bile kullanamazlar.

Tahran’dakiler, İsrail’in 200 nükleer silahı olduğunu ve bunların hepsini Tahran’a doğru konuşlandırdıklarını, bizde de binlerce nükleer silah olduğunu biliyor. Önemsedikleri tek şey rejimlerinin hayatta kalması ve bunu yerle bir edebiliriz. Nükleer silahı nerede, nasıl test edecekler ki?” ifadelerini kullandığı görülüyor. Bu yazışma, ABD’li bir yetkilinin İsrail’in nükleer silahlara sahip olduğuna dair kamuoyuna yansıyan ilk beyanı olması açısından önem taşıyor. ABD ve İsrail, ‘nükleer muğlaklık’ politikası çerçevesinde Tel Aviv yönetiminin nükleer silaha sahip olduğunu resmi olarak ne doğruluyor, ne yalanlıyor.

3 Mart 2015 tarihli e-postanın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra gönderilmesi dikkat çekiyor. Netanyahu bu konuşmasında, İran’la BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında yapılan nükleer anlaşmayı eleştirmişti. Anlaşma, İsrail’in şiddetle karşı çıkmasına rağmen Temmuz 2015’te imzalanmıştı. Russia Today (RT) televizyonunda yer alan haberde, Powell’ın sözcüsü Peggy Cifrino’nun yazışmaların gerçek olduğunu doğruladığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise RT’nin sorularını cevaplamadı.

 

 

 

 

 


0 Yorum

Yorum Yaz