İsrail'le Ticaret Tam Gaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kürsülerde eleştirdiği İsrail, Türkiye’nin en fazla motorin ithal ettiği ikinci ülke oldu.

İsrail'le Ticaret Tam Gaz
18 Mar 2015 12:17:44

EPDK’nın yeni açıkladığı rapora göre önceki yıl 1,2 milyon ton olan İsrail’den motorin ithalatı, Gazze saldırısının yaşandığı geçen yıl 2,2 milyon tona yükselerek rekor kırdı. Akaryakıt şirketleri tarafından yapılan motorinin ithalatı önceki yıla göre yüzde 71,92 oranında artış gösterdi. Uzmanların verdiği bilgiye göre akaryakıt ithalatı, şirketlerin depolama kapasiteleri nedeniyle genelde 15-20 bin tonluk orta ve küçük ölçekli gemi tankerlerle yapılıyor. Aynı uzmanlar ilginç bir ayrıntıya da vurgu yaptı: İsrail önemli bir petrol ülkesi değil. İki ülke arasında siyasî gerginlik de var. Ama, Türkiye’ye motorin satışlarında ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye-İsrail siyasî ilişkilerinde son yıllarda gergin bir süreç yaşandı. Davos’ta ‘one minute’ ile başlayan ve Mavi Marmara olayıyla iyice gerilen iki ülke ilişkileri, İsrail’in geçen yıl ortalarında Gazze’ye saldırmasıyla kopma noktasına geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (başbakanlığı dönemi dahil) İsrail’e aradan geçen zaman içinde çok ağır eleştiriler yaptı. Ancak siyasî ilişkilerin aksine iki ülke ticareti artarak devam etti. Özellikle stratejik bir ürün olan petrol ticaretinde İsrail, Türkiye’nin en önemli partneri olarak öne çıktı. Uzmanların hesaplamasına göre 2014 yılı için motorin ton fiyatının ortalama 810 dolar olduğu dikkate alındığında 2,2 milyon ton ithalat için İsrail’e yaklaşık 1,8 milyar dolarlık ödeme sözkonusu.



1 Yorum
  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Yunus Uğur 01 Oca 1970 02:00:00

    Ekranlarda "one minute" perde arkasında 1. derece yüksek seviyelerde ticaret, bu samimiyetsizliğin, yalacılığın hatta iki yüzlülüğün göstergesi delili değilmidir? Bir dediğiniz diğerini tutmuyor hatta önce eleştirdiğiniz şeyleri sonra kendiniz yapıyorsunuz! Bu milleti uyutuyor, kandırıyor, aldatıyorsunuz...


Yorum Yaz