Obama'dan Libya itirafı

Obama, başkanlığı boyunca yaptığı en kötü hatanın, Kaddafi'nin devrilmesinden sonraki süreç için plan yapmamak olduğunu söyledi.

Obama'dan Libya itirafı
11 Nis 2016 09:54:54

Demokrasi adına ülkeleri işgal eden, işgal ettiği ülkeleri istikrarsızlığa hapseden Amerika, Libya'ya 2011 yılında yine 'demokrasi' adına müdahalede bulunmuştu. Müdahalenin ardından 5 yıl geçtikten sonra bir itiraf ABD başkanı Obama'dan geldi. Obama itiraf olarak başkanlığı dönemindeki en büyük hatayı, "Libya'da (Kaddafi'nin devrilmesinden) sonraki gün için plan yapmakta başarısız olmamızdı." şeklinde nitelendirdi.

Obama "Libya müdahalesi sonrası için daha fazlasını yapabilirdik" ifadelerini kullandı.

Geçen ay Atlantic dergisinde yayımlanan özel mülakatında da Libya hakkındaki görüşlerini dile getiren Obama, bazı AB liderlerini "dikkat dağıtıcı olmakla" itham etmiş, Libya'daki kaosun ortaya çıkmasında bu ülkelerin de payı olduğunu ima etmişti.

Libya operasyonunun ardından ülkenin kaosa girmesiyle ilgili bu açıklamasının ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, Obama'nın İngiltere Başbakanı David Cameron ve dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'yi hedef alan sözlerine "açıklık getirmiş" ve her iki ülkenin de "ABD'nin güçlü müttefikleri olduğunu" vurgulamıştı.

LİBYA'DAKİ İSTİKRARSIZLIK

ABD ve müttefiklerinin demokrasi müdahalesinin ardından Libya'daki istikrarsızlık halen devam ediyor.

 



0 Yorum

Yorum Yaz