'Olabilir de olmayabilir de'

Milli Savunma Bakanlığı’ndan TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na gönderilen yazıda, “F-16’lar havada yakıt ikmali yapmış olabilir de olmayabilir de” ifadesi dikkati çekti.

'Olabilir de olmayabilir de'
04 Oca 2017 08:09:38

KESİN DİYEMEDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturmada, 15 Temmuz gecesi kullanılan uçak ve helikopterlerin uçuş kayıtlarına ilişkin ‘radar izleri’ne ulaşıldı.

"BİR GRUP UÇAK"

Ancak, Milli Savunma Bakanlığı, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na gönderdiği yazıda, TBMM, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni bombalayan uçakların, İncirlik’ten kalkan tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptıklarına “kesin” diyemedi. Bakanlıktan gönderilen yazıda, ASENA, ASENA-2 ve ASENA-3 kod adlı yakıt ikmal uçaklarına yaklaşan ve 14-17 dakika beraber uçan uçaklar, “F 16 olabileceği değerlendirilen bir grup uçak” diye tanımlandı. 

KESİN BULGU YOK

Yazıda, “F-16’ların tanker uçağına yaklaşıp birlikte yol almalarına rağmen, havada yakıt ikmali yaptıklarına dair kesin bulgu bulunmamakla beraber, yapmış olabilecekleri de değerlendirilmiştir” denilmesi dikkatİ çekti.

FETÖ’cü askerlerin kanlı gecede kullandıkları uçak ve helikopterlerin uçuş kayıtları silinmiş, ancak yapılan özel bir çalışma ile bu izlere ulaşılmıştı. Radar izlerinin ortaya çıkmasıyla darbe girişiminde kullanılan savaş uçakları ve helikopterlerin uçuş kayıtları ile taşıdıkları mühimmatlar tespit edilmişti. 

HERHANGİ BİR BİLGİ YOK

Radar izlerine göre, Ankara ve İstanbul üzerindeki yoğun hareketlilikle birlikte, İncirlik üzerinde de yoğun bir hava trafiği görülmüştü. Buradan kalkan tanker uçakların, darbecilerin kullandığı F-16’lara havada yakıt ikmali yaptıkları belirlenmişti. 

Aynı yazının devamında ise darbe gecesi TBMM, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni bombalayan uçaklara yüklenen mühimmatla ilgili olarak da bir cümleye yer verildi. Savcılığın darbe gecesi havalanan uçaklara, ‘AIM-120B / AIM9M / GBU-10 / GBU-12 D/B AIM9X / AIM-120C / GBU-12 radar ve ısıya güdümlü havadan havaya füzeler yüklendiği’ tespiti de Milli Savunma Bakanlığı tarafından, “Uçakların yük durumu ile ilgili herhangi bir bilgi mevcut değildir” denilerek doğrulanmadı.

İNCİRLİK’TEKİ HAVA TRAFİĞİ

15 Temmuz gecesi darbecilerin kullandığı tüm uçak ve helikopterlerin uçuş kayıtları tespit edilmişti. Radar izlerine göre, İncirlik üzerinde de yoğun bir hava trafiği yaşandığı belirlenmişti.

 


0 Yorum

Yorum Yaz