Putin: Uluslararası hukuk açısından Dağlık Karabağ Azerbaycan’ın parçasıdır

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Statükonun Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasında iletişimin sağlanması şartıyla kayda alınması ve geleceğe taşınması gerekiyor" dedi.

Putin: Uluslararası hukuk açısından Dağlık Karabağ Azerbaycan’ın parçasıdır
17 Ara 2020 17:31:24

Darlık Karabağ gerilimini hakkında Putin, başkent Moskova'da video konferans yoluyla düzenlediği yıllık basın toplantısında açıklama yaptı. Uluslararası hukuk açısından, tüm toprakların Azerbaycan’ın ayrılmaz parçası olduğuna vurgulayan Putin, “Ermenistan, bölgenin bağımsızlığını tanımadı. Dağlık Karabağ Azerbaycan’ındır” dedi.

Yaşanan çatışmaları hatırlatan Putin:

"Dağlık Karabağ’daki durum da sonunda kontrol altından çıktı. Bu gerginlik senelerce yaşandı. Bunun dışardan müdahaleyle olduğunu düşünmüyorum. Bu bölgede defalarca ufak temaslar oldu, küçük çapta çatışmalar. Sonunda da (son) çatışmalar meydana geldi"

Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasında iletişim sağlanmalı

Azerbaycan’a 7 bölgenin verilmesi gerektiğini belirten Putin:

"Mevcut statükonun, Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasında iletişimin sağlanması şartıyla kayda alınması ve geleceğe taşınması gerekiyor. Bunun için Ermenistan ile bölgeyi bağlayan Laçin koridorunun oluşturulması planlandı"

Türkiye'ye de değindi

Putin gerçekleştirdiği açıklamada Türkiye'nin süreçteki konumunu da değerlendirdi:


"Türkiye'ye göre, Azerbaycan, kendi topraklarını işgalden kurtarılmasıyla ilgili haklı davasını yürüttü" dedi. Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya’nın 10 Kasım'da Dağlık Karabağ'da ateşkesi sağlayan ortak açıklama yaptığını hatırlatan Putin, yapılan anlaşmayla çatışmaların sona erdiğine değinerek, "Bununla tarafların çatışmaların ardından bulundukları yerde kalması yönünde anlaştık. Bu bağlamda, teknik sorunlar oluşabiliyor"

"Tarafların masaya oturacağını umuyorum"

Putin, ateşkes sürecinin şimdiye kadar iki kez ihlal edildiğine vurgu yaparak, "Bunun tekrarlanmayacağını ve tarafların masaya oturacağını umuyorum. Bu Rusya'nın mı AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının mı arabuluculuğunda olur, fark etmez" diye konuştu.

Dağlık Karabağ'da geçici olarak bulunan Rus asker sayısının yükseltilmesi ihtimalini değerlendiren Putin, bunun ilgili tarafların anlaşmasıyla olabileceğini belirtti.

dağlık karabağ



0 Yorum

Yorum Yaz