Savaş Gemileri Husileri Bombalamaya Başladı

Yemen'e başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu kapsamında Aden Körfezi'nde bekletilen savaş gemilerinin, Husilere bağlı güçleri bombaladığı bildirildi.

Savaş Gemileri Husileri Bombalamaya Başladı
03 Nis 2015 17:49:38

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Aden Körfez'inde bekletilen savaş gemileri, Uluslararası Aden Havalimanı yakınlarında konuşlanan Husi Ensarullah hareketine bağlı askeri güçleri hedef aldı. 
 
Havalimanı bölgesinden patlama seslerinin geldiğini aktaran kaynaklar, gemilerin, hangi ülke veya ülkelere ait olduğu konusunda ve saldırıdaki can kaybına ilişkin bilgi vermedi. 
 
Operasyonun Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, önceki gün, limanların güveliğinin sağlanması ve gözlem amacıyla gönderilen savaş gemilerinin bölgeye ulaştığını açıklamıştı. 
 
Bu arada İbb vilayetindeki silahlı kabile üyelerinin, Husi militanların kontrolündeki askeri kontrol noktalarını 2 gün süren çatışmaların ardından ele geçirdiği belirtildi.
 
El-Kafr kabilesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, silahlı kabile üyeleri, Husi militanlar ile girdikleri ve 2 gün süren çatışmaların ardından İbb'e bağlı el-Muhadir kentinin merkezi el-Kedaked bölgesinin dağlık kesimlerinde yer alan askeri kontrol noktalarını ele geçirdi. 
 
Kabile üyeleri ayrıca el-Kafr Emniyet Müdürlüğü'nde kontrolü sağladıklarını ve bölgede askeri araçlarla devriye gezdiklerini kaydetti. 
 
Öte yandan Husi militanların, milletvekili Abdulaziz Cebbari'nin evine baskın düzenleyerek, oğlunu kaçırdığı iddia edildi.  
 
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Husi Ensarullah hareketine mensup kişiler, Cebbari'nin başkent Sana'nın güneyinde yer alan Zemar kentindeki evine baskın düzenledi. Baskın sırasında milletvekili Cebbari'nin evde bulunmadığını aktaran tanıklar, militanların, milletvekilinin bir oğlunu kaçırdığını öne sürdü. 
 
Bu arada Suudi Arabistan öncülüğündeki "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun başlatıldığı 26 Mart'tan bu yana Sana Havalimanı'na ilk sivil uçakların iniş yaptığı belirtildi.
 
Havalimanı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Rusya ve Hindistan'a ait 4 uçak, ülkedeki vatandaşlarının tahliyesi için Sana Havalimanı'na ulaştı. 
 
 "Kararlılık Fırtınası" operasyonu Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, terör örgütü El-Kaide ile Husi Ensarullah hareketini, "bir madalyonun iki yüzü" olarak nitelendirdi. 
 
Asiri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki hava üssünde düzenlediği basın toplantısında, "Mukella'da yaşananlar, El-Kaide ile Husilerin çıkarlarının kesiştiği nokta olarak görülebilir. Husiler Mukella Cezaevi'nden El-Kaide militanlarını çıkardı, militanlar da merkez bankası şubesine saldırdı" dedi. 
 
"Yemen hükümeti, Husilerin sivilleri hedef almasıyla ilgili uluslararası soruşturma talep etme aşamasında" diyen Asiri, operasyonun, militanların gücünü tamamen kırmak üzere 8'inci gününde de sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
 
"Operasyon iki noktaya odaklandı. Dün Yemen'in kuzeyinde Suudi Arabistan'ın sınır noktasına açılan ateş sonucu sınır muhafızlarından bir kişi hayatını kaybetti, bazıları yaralandı. Saldırıya karşılık verilerek, sınırdan geçmeye çalışan bir grup dağıtıldı. Öte yandan koalisyon güçleri, Aden ve çevresinin yanı sıra ed-Dali ile Şebve'ye çıkan tüm noktalara yoğunlaştı. Bu bölgeler artık halk direniş komitelerinin elinde."
 
Deniz kuvvetlerinin, Husi milislere gidecek herhangi bir yardımı engellemek için adaları ve limanları abluka altında tutmaya devam ettiğini kaydeden Asiri, Aden çevresinde de istikrarın sağlandığını ve Husilerin kentteki devlet kurumlarını ele geçiremediğini savundu.
 
Öte yandan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" operasyonu kapsamında, Aden Limanı'na "asker çıkarıldığı" iddialarının doğru olmadığı belirtildi.
Aden Limanı'nda adını vermek istemeyen bir güvenlik kaynağı,  "Liman'a asker çıkarma iddiası doğru değil. Çin'e ait bir mavna, Çin ve bazı ülke vatandaşlarını tahliye etmek için limana yaklaştı" dedi.



0 Yorum

Yorum Yaz