Türkiye'nin AB üyeliğine hâlâ karşıyım

Sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye'ye ihtiyaçları olduğunu söyleyen Almanya Başbakanı Merkel, “Türkiye’nin AB üyeliğine her zaman karşıydım, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu biliyor. Hâlâ da öyleyim” dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğine hâlâ karşıyım
09 Eki 2015 15:49:53

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’ya sığınmacı akının durdurulabilmesi için Türkiye’nin yardımına ihtiyaç olduğunu ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmaması konusunda fikrini değiştirmediğini söyledi.
Almanya’da ARD televizyonuna konuşan Merkel, “(Türkiye’nin) AB üyeliğine her zaman karşıydım, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu biliyor. Hâlâ da öyleyim” dedi.
“Türkiye ile yük paylaşımı konusunda konuşmamız gerekiyor” diyen Merkel, “Bu, Türkiye’ye para vereceğimiz anlamına geliyor. Ayrıca vize sınırlamalarını kolaylaştırmak gibi bazı taleplerini de yerine getireceğiz” diye devam etti.
Üyelik yerine imtiyazlı ortaklığı savunan Merkel, Türkiye’nin AB üyeliğine 2005’te başbakan olmadan önce de karşıydı.
 Eylem planı taslağı
Avrupa Birliği ülkeleri, başta Suriyeliler olmak üzere binlerce göçmenin Türkiye, Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa ülkelerine akınına bu ülkelerde set çekmek istiyor.
Hafta başında Belçika’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve AB Bakanı Beril Dedeoğlu’nun da aralarında olduğu heyet ile görüşen AB yetkilileri, sığınmacıların Türkiye’de kalmasına karşılık iki yıllığına 1 milyar Euro teklif etmişti. Eylem planının taslağı üzerinde anlaşılmış, diplomatlar detaylar üzerinde çalışmaya başlamıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz