Yavru Vatan TL'den Euro'ya Geçiyor

Güney Kıbrıs Rum kesimiyle yürütülen görüşmeler kapsamında KKTC yakın zamanda Türk lirasını terk ederek euroya geçmeyi planlıyor

Yavru Vatan TL'den Euro'ya Geçiyor
14 Eki 2015 10:29:39

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Lirası'ndan çıkarak Avrupa Birliği para birimi Euro'ya geçişi için teknik çalışma başlatıldı.

Türk Lirası'ndan Euro'ya geçiş konusunun teknik detaylarının Türkiye'yle de istişare edilerek yürütüleceğine dikkat çeken KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gümrük mevzuatınınsa vakit kaybedilmeden değiştirilerek "yeşil hat"tın ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

KKTC'de yapılacak AB'ye uyum çalışmaları çözümden sonra hayata geçecek. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü liderler zirvesinde ekonomik harmonizasyon çalışmalarını yürütmek üzere teknik komite kurulmasını kararlaştırdıklarını belirterek, Avrupa Birliği'nden gelecek uzmanlarla Kıbrıs Türk tarafının Euro'ya geçiş hazırlıklarının en kısa sürede tamamlanmasının amaçlandığını söyledi.

Akıncı Euro'ya geçiş, gümrük birliği ve diğer uyum çalışmalarının referandumda "evet" çıkmasından sonraya bırakılabilecek işler olmadığına işaret ederek "Bu bir süreç, Euro'ya geçiş ve gümrük birliği ilk aşamayı oluşturacak, ardından sağlık, çevre ve diğer konularda AB'ye uyum süreci gündeme gelecek" dedi.

Rumların 2004 yılında tek yanlı Avrupa Birliği üyeliği nedeniyle, Kıbrıs'ta varılacak muhtemel bir çözümde ortak para birimi, gümrük birliği gibi ekonomik konular başta olmak üzere iki taraf arasındaki birçok konuda AB'ye uyum gerekiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz