AB ile ABD arasındaki vergi savaşı büyüyor

Amerika ile Avrupa Birliği arasındaki vergi savaşı McDonald's'a sıçradı. Amerika'nın Deutsche Bank'a 14 milyar dolarlık ceza kesmesine karşılık AB Komisyonu, önce Apple şimdi de McDonald's üzerinden karşı atağa geçti.

AB ile ABD arasındaki vergi savaşı büyüyor
20 Eyl 2016 10:15:01

Amerika ile Avrupa Birliği (AB) arasında vergi savaşları her geçen gün derinleşiyor. Amerika'nın 16 Eylül'de Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın mortgage kriziyle bağlantılı olarak 14 milyar dolarlık cezaya çarptırıldığını duyurmasının ardından önce Apple'a 14 milyar dolarlık ceza kesen AB Komisyonu şimdi de McDonald's'a kafayı taktı. Komisyonun, Amerikalı fast food zinciri McDonald's'ın 2009'dan bu yana ödemesi gereken vergi miktarında düzeltme yaparak 500 milyon dolar ek ödeme talep etmeyi değerlendirdiği duyuruldu. Financial Times gazetesinin haberine göre AB Komisyonu, 2009'dan bu yana Lüksemburg merkezli olarak faaliyet gösteren ve elde ettiği 1.8 milyar dolar kazançtan yüzde 1.49 oranında vergi ödeyen McDonald's'ın, ödemesi gereken vergi oranının yüzde 29.2 olduğu tespitinde bulundu. McDonald's yetkilileri ise şirketin tüm vergilerini ödediğini, Lüksemburg'dan herhangi bir imtiyaz sağlamadıklarını savunuyor. McDonald's yetkililerine göre 2011-2015 döneminde Avrupa Birliği'nde elde edilen kazançtan ortalama yüzde 27 oranında vergi ödemesi yapıldı. Öte yandan Alman finans devi Deutsche Bank, önceki günABD hükümetinin talep ettiği 14 milyar dolarlık uzlaşma bedelini ödemeyeceğini açıkladı.

FİTİLİ AMERİKA ATEŞLEDİ

Amerika ve Avrupa Birliği arasındaki vergi savaşının fitilini, Amerika'nın Alman otomotiv devi Volkswagen'e emisyon skandalı nedeniyle 16 milyar dolar cezaya mahkum etmesi ateşlemişti. AB Komisyonu'nun Amerikalı ABD'li teknoloji devi Apple'a 14 milyar dolarlık vergi cezası kesmesi gözleri yeni bir boyut kazanan vergi savaşına çevirmişti. Ancak Amerika'nın Avrupa'nın bu hamlesine cevabı gecikmedi. Amerika, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın mortgage kriziyle bağlantılı olarak 14 milyar dolarlık cezaya çarptırıldığını duyurdu. Bu savaşın yeni şirketler üzerinden süreceği tahminleri yapılıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz