Alıkonma Merkezinde Korkunç Şartlar

Uluslararası Af Örgütü, AB-Türkiye anlaşması çerçevesinde mültecilerin Türkiye'ye geri gönderileceği Yunan adaları Lesvos (Midilli) ve Chios'daki (Sakız) iki yüksek güvenlikli alıkonma merkezine erişim sağladı.

Alıkonma Merkezinde Korkunç Şartlar
09 Nis 2016 15:36:38

5-6 Nisan tarihlerinde Midilli'deki Moria ve Sakız'daki VIAL merkezlerini ziyaret eden Uluslararası Af Örgütü araştırma ekibi, bu merkezlerdeki mültecilerin korkunç şartlarda tutulduğunu açıkladı.

Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, "Binlerce mülteci ve göçmen yeni AB-Türkiye mülteci anlaşması nedeniyle büyüyen belirsizlik, korku ve ümitsizlik içinde korkunç koşulların ortasında keyfi olarak tutuluyor." denildi. İki merkezde toplam 4 bin 200 civarında kişinin alıkonulduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü, bu kişilerin çoğunun AB-Türkiye anlaşmasının 20 Mart'ta yürürlüğe girmesinden sonra Yunan adalarına geldiğini belirtti.,

Araştırma ekibi, aralarında çok sayıda hamile kadın, bebek, küçük çocuk, engelli, travma ve ciddi rahatsızlıklara sahip kişilerin de bulunduğu mülteci ve sığınmacılar arasından 89 kişiyle görüştü.

Elde edilen bulgular sonrası konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktör Vekili Gauri van Gulik, "Midilli ve Sakız'da alıkonulan insanların yasal yardıma erişimi yok, hizmetlere ve desteğe erişimleri sınırlı ve mevcut durumları veya akıbetleriyle ilgili bilgi almaları çok zor. Korku ve umutsuzluk hissedilebilir durumda." dedi.

Elde edilen bulgulara göre Midilli adasındaki Moria alıkonma merkezine giriş çıkışlar, Yunan ordusu ve polisi tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Kampta 3 bin 50 kişinin barındırıldığını belirtilirken, alanın dikenli tellerle çevrili olduğu ve dış dünya ile bağlantısının kesildiği ifade ediliyor.

Sakız'daki VIAL alıkonma merkezi ise terk edilmiş bir alüminyum fabrikasının çevresine kurulmuş ve erişim sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. 1 Nisan gecesi kamptaki farklı uyruklar arasında çıkan ve 400 mülteci ile sığınmacının kaçmasına neden olan olaylar nedeniyle güvenlik endişeleri sürüyor. Kaçabilenler ise Sakız'ın merkezindeki limanın çevresinde zor koşullarda kalıyor.

'TIBBİ BAKIMA ERİŞİM AZ, BATTANİYE YETERSİZ'

Uluslararası Af Örgütü, Yunan adalarına gelen herkesin otomatik bir şekilde alıkonmasının, hassas durumdaki mülteci ve sığınmacıların özel durumunun dikkate alınmamasına yol açtığını ifade etti. Açıklamasında, çocukların hiçbir şekilde alıkonma merkezlerine konmaması gerektiğini belirten Uluslararası Af Örgütü, hem Moria hem de VIAL'de alıkonma merkezlerinde aslında olmaması gereken kişilerin bulunduğunu ve görüşmeler yaptığını vurguladı.

Elde edilen bulgulara göre alıkonulanların en büyük şikayetleri, hem Moria hem de VIAL'de besin kalitesinin düşük olması, battaniye eksikliği, mahremiyet eksikliği ve uygun tıbbi bakıma erişimin yetersiz olması. Pek çok mülteci, iki merkezde de doktor veya diğer tıbbi personele erişim eksikliğini vurguladı.



0 Yorum

Yorum Yaz